Daha önceki sayımızda Türkmenistan Manatının Türk Lirası karşısında dolar kurunda yaşanan artış nedeniyle yükselişini analiz etmiştik. Ayrıca uygulanan sabit kur rejimi ile Türkmenistan’ın gelirlerinde ve ekonomisinde istikrarı yakaladığını, dış şok ve dalgalanmalara karşı ise sabit kur rejiminin bir kalkan görevi üstlendiğini belirtmiştik.

Şüphesiz Türkmenistan ekonomisinin 2007 yılından sonra çift haneli büyüme rakamlarıyla sürdürülebilir bir büyüme trendi yakalamısı sadece sabit kur rejimi ile açıklanamaz. Doğalgaz pazarını çeşitlendirmesi, Çin gibi bir ülkeye düzenli gaz akışı sağlaması, kapasiteyi artırması ve petrol gelirlerini artırması Türkmenistan hazinesini güçlendirdi. Petrolün işlenerek yüksek kaliteli benzin üretilmesi, petrol mamüllerinin çeşitlendirilmesi ve bu ürünlerin başta komşu ülkeler olmak üzere Türkiye dahil satılması önemli rol oymaktadır. Söz konusu gelirle ülkede yatırımın artması yeni sanayi tesislerinin inşa edilmesi ve bunların üretime geçmesi büyümenin lokomotifi konumuna gelmesine neden olmuştur. İnşaat alanında büyüme geçen senin aynı dönemine göre %17 olması ise durumu açıklar niteliktedir. Tüm bunların bir göstergesi olarak  Türkmenistan’daki döviz rezervlerindeki artış dikkat çekicidir.

Bu bağlamda Türkmenistan para birimi Manat (TMT) Orta Asya coğrafyasında en değerli para konumunda bulunuyor. Dolar ve Euro karşısında en yüksek değerde bulunan Manat , bu değerini istikrarlı bir şekilde sürdürüyor. Türkmenistan’ı sırasıyla – Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Özbekistan gibi diğer bölge ülkeleri takip ediyor. Özbekistan bölgede parası dolar ve Euro karşısında en değersiz ülke konumunda.

Özbekistan’da ise 1 dolar: 2 bin 174 ve Euro da 2 bin 838 som değerinde seyrediyor.

Tacikistan’da ise 1 ABD doları 4,467, Euro da 6,103 somani düzeyinde bulunuyor. Bir diğer bölge ülkesi Kırgızistan’da ise 1 dolar 48,99 ve Euro da 66,42 sumdan işlem görüyor. Ekonomik istikrarın hakim olduğu Kazakistan’da ise 1 dolar 153,45 ve Euro da 204,83 tenge değerinde seyrediyor. Bölge ülkelerinin kur değişimini ise anlık olrak www.turkiye-turkmenistan.com ‘dan takip edebilirsiniz.

Türkmenistan:1 dolar=2,850 manat
1 euro=3, 8629 manat

Tacikistan: 1 dolar=4,767 somani
1 euro=6,103 somani

Kırgızistan: 1 dolar=48,99 som
1 euro=66,42 som

Kazakistan: 1 dolar=153,45 tenge
1 euro=204,83 tenge

Özbekistan : 1 dolar= 2174 sum
1 euro=2838 sum

kaynak: http://www.turkiye-turkmenistan.com