Sultan Alparslan’ın Mezarının Aranması ve Türbe İnşası Projesi protokolü kapsamında, arazi incelemelerini gerçekleştirmek ve Türkmenistan tarafıyla projeye ilişkin ön görüşmeler yapmak üzere resmî olarak görevlendirilen heyet, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın katkılarıyla Aşkabat ve Merv’e giderek gerekli görüşme ve çalışmaları tamamladı. Uzmanlarca 5 etap olarak planlanan projenin ilk etabı, jeofizik incelemeleri ve topografik haritalandırma çalışmalarına en kısa sürede başlanması öngörülüyor  Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın katkılarıyla Aşkabat ve Merv’e giderek gerekli görüşme ve çalışmaları tamamladı. Uzmanlarca 5 etap Sultan Alparslan’ın mezarının aranması ve türbesinin yapılması hususunda 19 Mart 2013 tarihinde Başbakan sayın Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ve Türkmenistan arasında uzun yıllardır gündemde olan ancak bugüne dek bir aşama kaydedilemeyen Sultan Alparslan’ın mezarının bulunması konusunda ilk açıklamayı yapmıştı. Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov’un 29 Şubat 2012 tarihli Ankara ziyaretinde bizzat Cumhurbaşkanı Sayın  Abdullah Gül’e bu konudaki çalışmaların Türkiye adına doğrudan TİKA ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilmesi yönündeki taleplerini beyan etiğini bildirmişti. Bu çerçevede yapılan görüşmeler sonucunda söz konusu çalışmaların başlatılabilmesi için yakın zamanda Türkmenistan ile bir protokol imzalanacağı müjdesi verilmişti.


Bu kapsamda protokol, 29-31 Mayıs 2013 tarihleri arasında Türkmenistan’a resmî bir ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov’un huzurlarında TİKA Başkanı Sayın Dr. Serdar Çam ile Türkmenistan Hükümeti adına Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın Sapardurdı Toyliyev arasında Aşkabat’ta imzalanmıştı. İmzalanan Sultan Alparslan’ın Mezarının Aranması ve Türbe İnşası Projesi protokolü kapsamında, arazi incelemelerini gerçekleştirmek ve Türkmenistan tarafıyla projeye ilişkin ön-görüşmeler yapmak üzere resmî olarak görevlendirilen heyet, Aşkabat ve Merv’e giderek gerekli görüşme ve çalışmaları tamamladı.

Muş Malazgirtteki Sultan Alparslan Heykeli

Başkent Aşkabat ve Merv vilâyeti sınırları dâhilindeki tarihî Kadim Merv kenti öreninde gerçekleştirilen inceleme ve temaslar neticesinde olumlu bir izlenim elde eden heyet, protokol gereğince dört yıllık bir zamana yayılacak olan çalışmaların da taslak programını hazırladı. Arazi çalışmaları, Sultan Alparslan’ın mezarının, büyük olasılıkla, Kadim Merv tarihî kent yerleşkesinde, jeofizik yöntemlerle toprak altında belirlenecek anomalilerin niteliği üzerine karar verilerek belirlenen koordinatlar dâhilinde noktasal olarak arkeolojik kazı/sondaj çalışmalarına başlanması şeklinde planlandı. Bu bağlamda, heyetin yapacağı tüm çalışmalarda ve özellikle Sultan Alparslan’ın mezarının aranacağı alanlarda çağdaş bir korumacılık örneği verilecek. Bulunacak yapılar bütünüyle ortaya çıkartılıp koruma altına alınacak.
Aydında Sultan Alparslan Heykeli

Türk uzmanlarının seyahat süresince elde ettikleri izlenim ve veriler ile Türkmen tarafındaki mevcut verilerin paylaşılması maksadıyla, heyetler arası yapılan çalışma toplantısında bahse konu proje kapsamında önceden yapılmış olan çalışmalar, bilgi ve belgeler paylaşıldı. Paylaşılan bilgiler ve son inceleme izlenimleri ışığında, arkeolojik kazı yapmak için tespit edilen bölgeler üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu. Uzmanlarca 5 etap olarak planlanan projenin ilk etabı içerisinde yer alan, jeofizik incelemeleri ve topografik haritalandırma çalışmalarına en kısa sürede başlanması öngörülüyor.

Kaynak: http://www.turkiye-turkmenistan.com