Batı Trakya’da son dönemde cami inşaatlarına ve azınlık basınına verilen astronomik para ve hapis cezaları, Batı Trakya Türkleri’nin tepkisini çekiyor. İskeçe’nin Dolaphan Camisi mütevelli heyetine 700 bin Euro, Dedeağaç’ın Hasanlar köyündeki minare işçilerine 3 ay hapis ve 2 azınlık gazetesine ise 270 bin Euro para cezası verilmesi Azınlığı şoke etti.
Batı Trakya’da son dönemde azınlık tarafından inşa çalışmaları yürütülen ibadethaneler ile haftalık gazetelere verilen büyük para cezaları dikkat çekiyor. İskeçe’nin Mustafçova Belediyesi Dolaphan köyü halkı, imar-iskân kanunlarını ihlâl ederek köy camisini kapsamlı şekilde restore ettikleri gerekçesiyle 700 bin Euro para cezasına çarptırıldı. 1 milyon Euro’ya yaklaşan para cezası, köy halkını şoke etti. İskeçe Valiliği Şehir Planlama Dairesi tarafından önce 340 bin Euro olarak verilen ceza, cami yöneticilerine gönderilen Nisan 2011 tarihli tebligatta 700 bin Euro’ya çıktı. Köylülerin tepkisini çeken cezaya siyasi çözüm bulunması amacıyla iktidar partisi PASOK İskeçe Milletvekili Çetin Mandacı, hükümet, valilik ve belediye nezdinde temaslarda bulunuyor. Köy halkı, caminin genişletme inşaatı için, çalışmaların şahsi değil köyü ilgilendiren ibadethane ihtiyacının karşılanması için yapıldığı savunmasında bulunuyor.

2007’den beri devam eden sorun nedeniyle köy halkı, namaz kılacak uygun ibadethane bulunmaması nedeniyle mağdur durumda. Sorunun çözümü konusunda muhatap bulmakta da zorlanan köylü, para cezasının çok daha yüksek rakamlara ulaşmasından endişe ediyor. Çözüme ilişkin kendilerine verilen sözlerin tutulmamasına da bir anlam veremiyor. Milletvekili Çetin Mandacı hükümet nezdinde yaptığı girişimlerinin cavapsız kalması üzerine yetkilileri sert bir dille eleştirerek hükümeti topa tuttu.

MİNARE İŞÇİLERİNE HAPİS CEZASI
Benzer bir sorunla karşı karşıya kalan Dedeağaç ili Hasanlar köylüleri ise Gümülcine İstinaf Mahkemesi tarafından hapis cezasına çarptırıldı. Cami minaresinin inşaatında çalışan 3 işçiye Dedeağaç Mahkemesi tarafından 2009 yılında verilen 6 ay mahkumiyet ve 5 bin Euro para cezasına yapılan itiraz, 31 Mart’ta Gümülcine İstinaf Mahkemesi’nde görüşüldü. Mahkeme, işçilere verilen 6 ay mahkumiyet cezasını hafifleterek 3 aya indirdi. Ceza, 3 yıl süre ile ertelendi. 5 bin Euro para cezası ise kaldırılarak dosya kapandı.

Dedeağaç ili köylerinden Hasanlar cami minaresi, 2008 yılında resmi makamlardan 14 metre yüksekliğinde inşa edilmesi için onay alınmasına rağmen, yürürlükteki kanunların 7,5 metre yapılmasına izin verdiği gerekçesiyle durdurulmuştu. Minarenin yapımında çalışan 3 işçi gözaltına alınmış, ardından serbest bırakılmıştı. Daha sonra minarenin yapımına devam eden işçiler, ikinci defa gözaltına alındıktan sonra yine serbest bırakılmışlardı. İşçilere haber vermeden 2009 yılında davayı görüşen Dedeağaç Mahkemesi, gıyaben yaptığı yargılama sonucunda işçilere 6 ay hapis ve 5 bin Euro da para cezasına çarptırmıştı.

AZINLIK BASININA CEZA YAĞDI
Öte yandan Batı Trakya’da çıkan haftalık 2 azınlık gazetesi, geçtiğimiz aylarda toplam 270 bin Euro para cezasına çarptırılmıştı. Dedeağaç ili Büyük Derbent köyü ilkokulunda görev yapan ve ders dışı faaliyetlerini, aşırı milliyetçi ve İslam dini karşıtı tavırlarını eleştiren gazeteler aleyhine 1’er milyon Euro’luk tazminat davaları açan Hara Nikopulu adlı öğretmen, İskeçe’de çıkan Millet gazetesinin 120 bin, Gümülcine’de çıkan Gündem gazetesinin ise 150 bin Euro'luk para cezalarına çarptırılmasına neden olmuştu.

Azınlık basınına astronomik cezalar verilmesi ve susturulmak istenmesi üzerine harekete geçen Batı Trakya Türkleri, “Azınlık Basınına ÖZGÜRLÜK” kampanyası başlatmıştı. Batı Trakya Azınlığı, kuruluş ve şahıslara verilen cezaları art niyetli olarak yorumluyor.

Kaynak: Millet Gazetesi